„Knjiga Dobrih Dela“

U okviru inicijative „Knjiga dobrih dela“, pod sloganim „Vaša dobra dela zaslužuju biti zapisana“, učenici srednjih škola u Novom Pazaru imali su jedinstvenu priliku da u saradnji sa udruženjem Svetionik i Srpskim filantropskim forumom zabeleže neko dobro delo.

Kao platforma za kompanije, organizacije i pojedince, lidere ulaganja u bolje društvo u Srbiji, Srpski filantropski forum svojim delovanjem inspiriše strateške pristupe investiranju u društvo, stvara okruženje koje stimuliše davanje, podstiče dijalog i pokreće inicijative za unapređenje i izmene zakonskog okvira za davanje i promoviše filantropiju i dobročinstvo kao društvene vrednosti za sebe.

Učenički parlament i Vršnjački tim Ekonomsko-trgovinske škole sa profesoricama Almom Mujagić i Sabinom Šaćirović, psiholozima Almom Međedović i Dženanom Đulović  su podržali inicijativu.

Ovo je pružilo priliku za razmenu ideja i motivaciju među mladima da nastave sa širenjem pozitivnih promena u svojoj zajednici.

”Ova inicijatova može biti inspiracija i izazov da mladi urade neko dobro delo za sebe i za druge, a imali su priliku da pogledaju šta su učenici drugih škola zapisali u toj knjizi i da se inspirišu njihovim primerima”, rekla je profesorica, Sabina Šaćirović.

Jedno od istaknutih dela dolazi iz ličnog iskustva, gde je učenica istakla kako je sakupljala novac za lečenje žene koja se bori sa rakom dok je bila u srednjoj školi.

“Smatram da ova ideja podstiče mlade ljude da čine dobra dela, da u sebi bude empatiju i da u sebi gledaju samo ono najbolje. Od svojih dobrih dela posebno bih izdvojila delo kada sam u srednjoj školi sakupila novac za lečenje žene koja boluje od raka”, rekla je učenica, Nina Ristić.

Srpski filantropski forum je pokrenuo saradnju sa udruženjem Svetionik kako bi se knjiga dobrih dela proširila kroz Novi Pazar, Tutin i Sjenicu, sa ciljem da se zabeleže dela učenika koja će se dalje širiti po gradovima širom Srbije.

 “Smatram da će učestvovanjem u ovoj inicijativi mladi probuditi svest svojim vršnjacima da treba da rade dobra dela” rekla je učenica, Kanita Islamović.

Cilj ove inicijative je da se stvori pozitivna atmosfera solidarnosti i podrške među mladima, te da se podstakne kontinuirano činjenje dobrih dela za dobrobit svih članova zajednice.

Datum:                                                                                Koordinator učeničkog parlamenta:

09.02.2024.god.                                                                                              Sabina Šaćirović