Erasmus+

Zahvaljujući finansijskoj podršci vrednoj 8000 € koju je fondacija Evropske unije – “Erasmus plus” pružila Ekonomsko-trgovinskoj školi, imali smo čast i zadovoljstvo da budemo deo ove mobilnosti.

Naime, naša škola je putem projekta mobilnosti za srednje stručne škole aplicirala i tako se odazvala na javni poziv koji je Erasmus-plus objavio početkom ove godine. Našavši se na listi škola kojima su odobreni projekti, stekli smo pravo da krenemo u realizaciju aktivnosti predviđenih projektom koji smo nazvali “Friendship, learning and practice between a developed country and a developing country “.

Ključne aktivnosti našeg projekta obuhvatile su obavljanje dvonedeljne stručne prakse u gradu Oldenburg, Nemačka, za tri naše učenice, Ajlu Džanković (četvrta godina), Jovanu Sretenović (treća godina) i Azru Smajović (druga godina), kao i tzv. posmatranje na radnom mestu (job shadowing), za nastavnice Samru Sokolović (ekonomska grupa predmeta) i Enisu Halilović (engleski jeziki književnost).

Učenice i nastavnice krenule su na mobilnost 09.09.2017. u 17 časova ispred hale ” Pendik ”, a stigle su u Oldenburg 10.09.2017. negde oko 19 časova. Smeštene su bile u omladinskom hostelu ”DJH” u blizini centra grada.

Za uspešnu realizaciju svih aktivnosti predviđenih projektom, najveću zahvalnost dugujemo našoj partnerskoj školi BBS Wechloy iz Oldenburga, Nemačka i koordinatoru našeg partnerstva gospodinu Detlevu Bajeru ( Detlev Beyer). Gospodin Bajer je za tri naše učenice obezbedio mesta u tri različite nemačke kompanije u kojima su tokom ove dve nedelje obavile stručnu praksu. Učenica Ajla Džanković obavila je stručnu praksu u kompaniji Wedemann Kassensysteme, koja se bavi proizvodnjom digitalnih kasa za maloprodajne objekte. Jovana Sretenović je bila u kompaniji BZN Meyer, koja se bavi uvozom i prodajom mermera. Azra Smajović je svoju praksu obavila u DUR Schmuck, kompaniji koja se bavi proizvodnjom srebrnog nakita.

Sve tri učenice su tokom prakse prošle različite aktivnosti i zadatke, uključujući proizvodni proces kao i administrativne poslove. Tokom prakse, nastavnice Samra Sokolović, Enisa Halilović i gospodin Detlev bili su u poseti pomenutim kompanijama.

Za vreme tih poseta bile su u prilici da vide učenice na svojim radnim mestima i razgovaraju sa poslodavcima kako bi došlo do razmene iskustava i prikupljanja korisnih informacija vezanih za način poslovanja u zemljama Evropske Unije. Takođe, dobile su i povratne informacije o tome u kojoj meri su devojčice uspešne i spremne da odrade ono što se od njih očekuje. Posebno nam je bilo drago što je praksa naših učenica protekla u jednoj prijatnoj atmosferi, profesionalno organizovana i na obostrano zadovoljsto kako naših domaćina tako i nas. Kao potvrdu svega toga, učenice su dobile sjajne preporuke svojih poslodavaca.

U međuvremenu, nastavnice su u partnerskoj školi BBS Wechloy prisustvovale časovima svojih stručnih kolega, upoznajući se sa njihovim načinom rada, nastavnim sredstvima, metodama koje koriste u nastavi, kao i planom i programom rada na mesečnom i godišnjem nivou. Veoma nam je drago i od velike koristi nam je bilo što smo imali priliku da na licu mesta vidimo kako praktično funkcioniše dualno obrazovanje i koje su njegove prednosti. S obzirom da u školama Srbije dolazi do uvođenja ovog sistema obrazovanja, nadamo se da ćemo obogaćeni ovim iskustvom spremnije dočekati promene koje nas očekuju.

Svoje gostoprimstvo ukazao nam je i direktor partnerske škole gospodin Oliver Punt (Oliver Pundt) sa kojim smo imali priliku da razgovaramo o razlikama i pojedinostima koje postoje u sistemu obrazovanja u Nemačkoj i Srbiji. Gospodin Punt nam je takođe govorio o sistemu dualnog obrazovanja, po kom njihova škola inače funkcioniše. Posebno je istakao da ključ uspeha njihove škole najvećim delom leži u kvalitetnom kadru, dobroj međusobnoj saradnji, opremljenosti škole svim potrebnim sredstvima koja ujedno prate modernu tehnologiju, jakoj privredi i podršci Ministarstva prosvete.

Drago nam je što možemo sa zadovoljstvom da kažemo da naš dvonedeljni boravak u Oldenburgu nije bio samo u znaku radnih već i slobodnih aktivnosti. Kolege iz partnerske škole su detaljno isplanirale i predvidele najbolje načine kako da uskladimo radne baveze sa našim slobodnim vremenom i da tih četrnaest dana našeg boravka iskoristimo na najbolji mogući način. Tako da smo već 11.09. 2017. imali organizovan obilazak grada Oldenburga, gde nas je profesionalni vodič proveo kroz grad i govorio o događajima koji su obeležili istoriju ovog grada. Narednih dana nizale su se nove avanture …… jednočasovno krastarenje kanalom koji protiče kroz grad Oldenburg ostavilo je na nas poseban utisak.

Obilazak Bremerhafena, grada i morske luke u severozapadnoj Nemačkoj obogatio nas je posebnim iskustvom. Tom prilikom posetili smo “ Klimahaus “, jedinstven svet gde su pretstavljenje vremenske prilike, klime i klimatske promene sa pet kontineneta. Tih dva i po sata provedenih u Klimahausu bili su tako realni, da se u jednom trenutku ”kuvate” u Sahari, a već u sledećem smrzavate na Aljasci……. Posetili smo i Bremen, grad koji se nalazi na oko 60 km južnije od Bremerhafena, gde smo između ostalog uživali u neizostavnom šopingu u jednom od šoping centara.

Grad Oldenburg i njegova okolina obiluju zelenilom i vodenim površinama, tako da smo subotu popodne, 16.09. 2017. godine. proveli u Bad Cvišenanu ( Bad Zwischenhanh ), šetajući predivnim parkom uz obalu jezera (Zwischenhahner Meer). Lepoti ovog predivnog ambijenta dodatno je doprinelo nekoliko desetina jedrilica koje su za sve vreme plovile naokolo…. Jedinstven doživljaj bila je i nedelja 17.09.2017. koju smo proveli u botaničkim vrtovima (Park der Gärten) gde smo posetili godišnji botanički sajam.

A nakon toga, nova radna nedelja, kada smo se vratlili radnim aktivnostima i uživali u još jednoj sedmici tokom koje ćemo balansirati između obaveza u kompanijama, partnerskoj školi i aktivnostima u slobodno vreme.

Ponedeljak, utorak i sreda (18.09.-20.09.2017.) bili su dani kad smo ponovo obišli kompanije u kojima su naše učenice obavljale praksu i tom prilikom se zahvalile na gostoprimstvu i brizi koju su ukazali našim praktikantkinjama Ajli Džanković, Jovani Sretenović i Azri Smajović.

Tako, došao je i petak 22.09. 2017. kada smo završile sa našim radnim obavezama. Od škole BBS Vehloj (BBS Wechloy) i kompanija u kojima su naše učenice obavile praksu dobili smo potvrde o aktivnostima mobilnosti.

23.09.2017. u 06.35 časova sa glavne železničke stanice u Oldemburgu krećemo za Hanover, odakle u 12.05 časova imamo let za Prištinu.

Zadovoljne zbog uspešnosti ove prve mobilnosti na koju je petočlana ekipa Ekonomsko-trgovinske škole krenula 09.09.2017. pošle smo nazad u svoj Novi Pazar, jedva čekajući da prenesemo ove divne utiske i poželimo da ovo bude tek prva u nizu mobilnosti i aktivnosti otvorenih prema Evropi koja očekuje još puno naših kolega i koleginica, kao i učenika i učenica.

« of 3 »