BiH – Sarajevo

Poseta partnerske škole

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Posjeta je plod već uspostavljene saradnje i počela je zajedničkim druženjem profesora i učenika dve škole obilaskom republičkog parlamenta u Beogradu, zatim boravkom na Zlatiboru i obilaskom prepoznatljivih mjesta u Novom Pazaru. Stručna posjeta ima za cilj razmjenu stručnih iskustava, upoznavanje sa načinom rada dve škole kako u nastavi tako i među učenicima, ali i kvalitetno druženje. Znak prisnog drugarstva i isrkenih veza je i to što su novopazarski učenici drugare iz Bosne ugostili u svojim kućama i tako im obezebjdili prenoćište.

Gradonačelinik Novog Pazara, Nihat Biševac, poželio je gostima ugodne trenutke u gradu I pohvalio svako nastojanje da se uspostave ovakve i slične veze među školama.

Ekonomsko-trgovinska škola već ima uspostavljene čvrste veze i sa školom u nemačkom gradu Olednburgu i ekonomskom školom u Turskoj, a kako ističe njen dirketor, Sead Ljajić, glavna ideja je da se sve četiri srodne škole međusobno povežu i međusobno obilaze.

U okviru programa posjeta ekonomci iz Sarajeva upoznali su se sa kulturno-istorijskim spomenicima, gradom, koji ih, kako kažu, u mnogome podsjeća na Sarajevo ali I neizostavnom novopazarskom kuhinjom. Osim druženja susret je imao edukativni značaj. Grupe iz obe škole na zajedničkoj radionici pokazale su kreativnost u vođenju i osmišljavanju proizvodnje.

Programom obilaska obuhavćen je i novopazarski Muzej gdje su se gosti upoznali sa bitnim datumima iz istorije grada Novog Pazara. Tokom sutrašnjeg dana oni će boraviti na Kopaoniku, a kako je najavljeno uzvratna posjeta će biti realizovana u aprilu mjesecu.

Tim nastavnika za partnerske odnose sa školom iz Sarajeva:

Sanela Hasanović

Ivana Kostić

Emina Paljevac