Turska – Izmir

Poseta partnerske škole

Izmir, Turska

Zadatak ovog partnerstva je sticanje znanja i veština,razmena iskustava i ideja,profesionalno i lično usavršavanje,upoznavanje kulture,običaja,navika,kao i učenje jezika.

Vizija naše škole je da bude prepoznatljiva i otvorena za dalji razvoj kroz saradnju i dobre odnose.Zato smo želeli da započeti partnerski odnosi sa školom iz Izmira budu dugoročni i na raznim poljima:obrazovnom,kulturnom,privrednom.Želja nam je da Novi Pazar približimo Izmiru i Srbiju Turskoj.

Kao domaćini izradili smo plan kako bi na najbolji način ugostili partnere.Plan je uspešno realizovan.

29.10.2016.učenici naše škole,nastavnici i direktor su u večernjim satima dočekali goste i priredili im prijem u prostorijama škole.Izvršen je smeštaj učenika iz Izmira u porodice naših učenika,domaćina,a profesori su smešteni u hotelu Vrbak.Ukupno je bilo devet učenika i četiri profesora iz Izmira.

30.10.2016.smo proveli na Kopaoniku,nacionalnom parku ,čiji je najveći vrh na 2017m nadmorske visine na kome se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji.Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima,Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.U hotelu Grand gosti i domaćini su proveli dva sata u kuglani ispoljivši takmičarski duh.

Nakon kuglanja organizovan je ručak u hotelu Mujen na Kopaoniku.

Večernji izlazak,posle kraćeg odmora sa Kopaonika,organizovan je u diskoteci Cigla.Druženje je nastavljeno u najlepšem raspoloženju.

31.10.2016.je obeležen prijemom gostiju u našoj školi,pri čemu su predstvnici Stručnih veća predstavili rad svih naših kolega na stručnom polju. Učenici su nakon toga dva sata proveli u savremeno opremljenoj učionici na izradi radnog zadatka „Običaji i narodne igre“.Došla je do izražaja njihova kreativnost. Nakon toga je organizovan prijem kod gradonačelnika Novoga Pazara,pri čemu je iskazana topla dobrodošlica i želja za budućom saradnjom.

Mali predah je napravljen u tradicionalnom restoranu Rile u kome su ponudjena tradicionalna jela našeg kraja. Usledio je obilazak kulturno-istorijskih spomenika grada Novog Pazara.Turistički vodič je iscrpno govorio o znamenitostima našega grada. Večernje sate smo proveli u divnoj atmosferi diskoteke Nargilem.

01.11.2016. je obeležen rano-jutarnjim polaskom za Beograd.Iako umorni,i domaćini i gosti,željno očekuju prestonicu. Nakon smeštaja u hotelu Slavija lux organizovan je obilazak Parlamenta Srbije i ručak u restoranu Parlamenta,a nakon toga i panoramsko razgledanje grada Beograda. Organizovan je odlazak u šoping centar Ušće. Nakon napornog dana usledila je svečana večera u hotelu Slavija lux. Kao da nismo ni slutili da nam je ovo oproštajno veče!Kako je sve prošlo tako brzo!Ali i nezaboravno!Sređivanje utisaka!Priči kao da nije bilo kraja!… Ne znam,neko je na tren dremnuo,neko čekao zoru,neko u mislima spajao niti Izmira i Novoga Pazara.Zavlada mir.Novembarska noć,začudo,topla i blaga.

02.11.2016. posle doručka ispratili smo goste put Izmira.Rastanak,kao i svi rastanci,setan,u suzama i zagrljajima. Rastali smo se sa pertnerima,našim prijateljima iz Izmira u želji da se što pre vidimo u zdravlju i zadovoljstvu. Nadamo se da smo bili dobri domaćini.Potrudili smo se i dali sve od sebe,i naši učenici i profesori,da se ove uspomene nikada ne izbrišu.

Tim nastavnika za partnerske odnose sa školom iz Izmira:

Narcisa Iković

Ismihana Murtezić

Damir Gruda

Edib Hajrović – prevodilac