Muški frizer / manikir i pedikir

Područje rada: Lične usluge

Oblast: Lične usluge

Trajanje školovanja: 3 godine

 

Školske 2019/2020. godine Ekonomsko trgovinska škola upisuje jedno odeljenje ovog smera i to na bosanskom jeziku

 

Muški frizer

Za vreme trogodišnjeg školovanja, učenik treba da ovlada znanjima iz oblasti anatomije i fiziologije, higijene i prve pomoći, psihologije, dermatologije i estetike.

Frizer se osposobljava za:

  • Samostalan rad u frizerskom salonu
  • Negu kose
  • Šišanje i oblikovanje frizura
  • Farbanje kose i izvlačenje pramenova

Manikir i pedikir

Manikir je zanimanje orijentisano ka nezi stopala i ruku a pored toga bavi se i ručnom masažom. Takođe se koristi aparaturom za masiranje, neguje nokte i uklanja zanoktice. Ukrašavanje i nadograđivanje noktiju je takođe uža specijalnost osobe koja se bavi manikirom.

Radni prostor je zatvorenog tipa, a od radne opreme koriste se makaze, turpija, posuda sa vodom za ruke, aparat za sušenje, sterilizator, sredstva za veštačke nokte, aceton, razne kreme i druge preparate

Pedikir se bavi negovanjem i ulepšavanjem nogu, stopala i noktiju. Ponekad nudi adekvatna rešenja za medicinske probleme kao što su urasli nokti i ostale intervencije koje ne zahtevaju hirurški zahvat. Potrebno je ispravno procenjivanje datog problema i upućivanje na intervenciju stručnijeg lica. Sredstva koja se koriste u radu su makaze, turpija, klješta, kamen namenjen za stopalo, nožići, posude sa vodom.

Pored datih sredstava za rad potreban je i stelirizator, sredstva za dezinfikaciju, kreme, lakovi za nokte i ostale hemikalije za higijenu. Bitno je održavanje i redovna kontrola sopstvenog pribora.


Nastavni plan

Nastavni plan lične usluge

Pravilnik o izmenama i dopunama lične usluge

NOVO!!! Pravilnik o dopuni pravilnika opšte obrazovni predmeti

NOVO!!! Pravilnik o dopuni pravilnika stručni predmeti

NOVO!!! Plan nastave i učenja opšte-obrazovni predmeti pedikir-manikir

NOVO!!! Plan_nastave_i_učenja stručni predmeti pedikir-manikir