Partnerstvo na delu 2018/2019 godine – Turska – Izmir

Projekat Partnerstvo na delu je program koji ima za cilj uspostavljanje dugoročnog partnerstva izmedju srednjih ekonomskih škola iz Srbije sa ekonomskim srednjim školama u drugim državama.

Školska partnerstva omogućavaju saradnju, sticanje novih znanja i veština, lično i profesionalno usavršavanje, razmenu iskustava, kontakt sa novim sredinama, kulturama i običajima, učenje jezika…, ali i promociju privrednih i kulturnih odlika lokalnih zajednica i država.

Naša škola, osnažena i sa velikim iskustvom, je posetila partnersku školu Nevvar Salih u Izmiru u opstini Konak od 05.11.2018- do 12.11.2018.

U realizaciji ovog projekta učestvovali su profesori: Damir Gruda, Jasmina Hadžović i Ismihana Murtezić na čelu sa direktorom škole Seadom Ljajićem i dobro pripremljena grupa od 10 učenika.

Učenici iz Ekonomske škole iz Novog Pazara su smešteni u okviru porodica domaćina u Izmiru. Jezičke barijere su razbijene jer su učenici pokazali veliko interesovanje na poznavanju turskog jezika.

Prilikom posete Direktorata za obrazovanje i predsednika opštine Konak istaknuta je težnja i želja u daljoj saradnji kako na polju obrazovanja tako i na privrednom i kulturnom aspektu opstina Konak i Novog Pazara ali i Turske i Srbije.

Obilazak grada Izmira sa njegovim istorijskim i kulturnim znamenitostima oduševio je ućenike i nastavnike novopazarske škole.

Nista manji utisak nije ostavio obilazak Mejreminog groba u Efesu i poseta etno selu Sirindži.

I dok smo ćaskali ispijajući jutarnju kafu 09.11.2018 na obali mora u restoranu Kordon izvršene su sve pripreme za posetu privatnog koledža Bilgindzi.

Posle ozbiljnih zadataka, razgovora i pregovora znali smo i da se zabavimo. Naši domaćini su nam priredili kuglanje u zabavnom parku na Bornovi.

10.11.2018. Smo posetili Ataturkov muzej i prisustvovali na centralnom platou u Izmiru komemoraciji Ataturkove smrti.

Po malo umorni ali odgovorni i pred radnim zadatkom, u školi domaćina, smo uživali u solističkom izvodjenju pesama i dobro osmišljenih brzalica.

Osvanuo je 11. novembar. Sunčevi zraci se probijaju i vešto prikrivaju tugu na licima ovih bezazlenih, iskrenih, toplih dečaka i devojčica koji će se danas oprostiti u Izmiru i jedva dočekati da se vide u aprilu u Novom Pazaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *