Knjiga Hazira Župljanina promovisana na Nikšićkim književnim susretima 

Učenik Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru, Hazir Župljanin, učestvovao je na ovogodišnjim Nikšćkim književnim susretima. On je jedan od tri pobjednika prošlogodišnjeg konkursa kojima biblioteka “Njegoš” štampa, a sada i promoviše zbirku poezije. 

Hazir Župljanin, iako ima 17 godina, iza sebe već ima jednu zbirku i to dječje poezije i član je redakcije školskog časopisa Ekonomac. Sada je objavio i zbirku pod nazovom „Kafa ispod šešira“

„Moja poezija je bijeg od nečeg dubljeg, nečega što možda samo autor zna. Poezija za mene predstavlja traganje, a pjesnik je tragač koji traži nešto novo. Možda neke nove motive ili inspiraciju, taj unutrašnji proces razgibavanja i buđenje nekih nagona“, istakao je pjesnik koji je pjesničko pero „brušio“ uz stihove Dučića, Jesenjina, Laze Kostića.

Njegove pjesme vezuje lajtmotiv traga – i to, kako je kazao, traga koji su ostavili preci i traga kog treba da prate potomci.

„Svako ima određenu stazu svog života, ali nekada ta staza drugim ljudima može postati put kojim se mogu usmjeriti i koja im može pomoći da stanu na noge i postanu pravi ljudi. Taj trag predaka može da bude i teret, jer je potrebno da pratim put pretka čije sam ime naslijedio, a pitanje je da li ću uspjeti da stvorim što je on stvorio i da iza sebe ostavim trag koji će neko pratiti“, kazao je Župljanin.

Objasnio je da naziv zbirke „Kafa ispod šešira“ ima simbolično značenje – riječ je o taloga izrečivosti i neizrečivosti, povjerenja i nepovjerenja svijeta.

Moderatorka večeri bila je dr Gordana Kustudić.

a promovisane i knjige prošlogodišnjih pobjednika konkursa, Radomana Čečovića „Implozija“, Milene Perović „U šaci“. 

Nikšićki književni susreti, manifestacija po kojoj je godinama unazad Nikšić bio prepoznatljiv ne samo u Crnoj Gori, nego i u nekadašnjoj Jugoslaviji, traje do 25. decembra. 

Slogan ovogodišnjih Susreta, koji se održavaju 25. put, je citat Uberta Eka: „Dakle, pisanje bi, i uoči Apokalipse, još uvijek imalo smisla.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *