Dan roze majica u Ekonomskoj školi

Po ugledu na drugare iz čitavog sveta, učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru nosili su na času odeljenske zajednice roze majice kao znak solidarnosti sa svim žrtvama vršnjačkog nasilja, ali i kao vid podrške kanadskom učeniku koji je zbog svog odevanja bio predmet podsmeha.

Roze majicama, radionicom i razgovorima učenici odeljenja 1/9 dali su doprinos obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja koji je još poznat i pod nazivom „Dan roze majica“, a sve sa ciljem da mladima oko sebe skrenu pažnju na ovaj, u svetu prisutan, problem.

S obzirom da se ovaj dan obeležava poslednje srede u ferbuaru, ove godine aktivnosti su realizovane 22. februara. Svi su nosili roze majice, govorli o slobodi odevanja i izražavanja, kao i o velikoj potrebi za tolerancijom i razumevanjem. Podsetili su se i kako je inicijativa pokrenuta i kako je sve počelo..

A sve je počelo 2007. Godine u jednoj kanadskoj provinciji. Inicijativa je pokrenuta nakon što je kanadski učenik Čarles Meknil u školu došao sa roze majicom na sebi i zbog toga pretrpeo ruganje i verbalno nasilje od svojih vršnjaka. Učenik je roze majicu obukao u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke.

Tada su aktivisti kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi koji su ih nosili kao podršku dečaku. Učenici su počeli i sami da dolaze u školu oblačeći roze majice, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama koji se širom sveta obeležava poslednje srede u februaru.

Ovim povodom učenici odeljenja I-9, sa profesoricama Almom Mujagić i Sabinom Šaćirović, a uz podšku zamenice direktora Alme Salković, priredili su zanimljivu radionicu.

Profesorica Sabina ukazala je šta je to što se oko njih dešava, šta predstavlja vršnjačko nasilje, istakavši da osim fizičkog postoji i psihičko, kao i digitalno nasilje. Ukazala je kako mladi da reaguju na pravi način, kako da prijave slučajeve, a da potom alarmiraju sve nadležne službe škole i grada.

Učenice Almina Tahirović i Belma Mujković objasnile su kako je nastala ideja “Dan roze majica”. Istakle su da se pod nasiljem i zlostavljanjem podrazumeva svaki oblik jedanput učinjenog, odnosno ponavljanog verbalnog ili neverbalnog ponašanja koje ima za posledicu stvarno ili potencijalno ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva ličnosti deteta i učenika ili zaposlenog.

dan roze majica 2

Podsetile su prisutne na vrste nasilja: fizičko, psihičko, socijalno, elektronsko (digitalno) i seksualno nasilje. Nakon toga su objasnile koji postupci se primenjuju kada do nasilja dođe.

Istakle su ako njihove drugare neko na bilo koji način tretira s nepoštovanjem ili se odnosi nasilno, to nipošto ne znači da su oni manje vredni, da su slabići ili da zaslužuju to što im se događa.

„Potrebno je da se pobune, kažu o tome nastavnicima, odeljenjskom starešini, dežurnom profesoru, pomoćnim radnicima škole, psihologu, roditeljima koji treba da pomognu da se zlostavljanje spreči, zaustavi.

Ukoliko je potrebno obavestite Policiju i Centar za socijalni rad. Poziv u pomoć je znak hrabrosti“, rečeno je na radionici.

„Potrebno je reći imena i prezimena onih koji ih zlostavljaju, a ako ih ne znaju, pokušaju saznati ili zamoliti roditelje, nastavnika ili prijatelje da to učine za njih. Uloga roditelja je jedan od najvažnijih faktora. Osim roditelja, važno je da i školsko osoblje (nastavnici, psiholog, direktor), i školski policajac učestvuju u prevenciji vršnjačkog nasilja“.

Kada porodica, škola i policija zajedno sarađuju onda je lakše izaći iz „začaranog“ kruga nasilja, jer prisustvo odraslih utiče na smanjivanje zlostavljanja i pomaže rešavanje konflikata..

Učenica Belma kaže:

”AKO STANEŠ ISPRED, STANI DA ZAŠTITIŠ,

NE DA ZASENIŠ.

AKO STANEŠ IZA, STANI DA PODRŽIŠ,

NE DA SE SAKRIJEŠ.

AKO STANEŠ PORED, STANI DA ZAGRLIŠ,

 A NE DA SE UPOREDIŠ.”

Nakon prezentacije profesorice su podelile prisutnima balone na kojima su imali zadatak da napišu poruku u znak podrške svima koji trpe neki od vidova nasilja ili poruku u znaku zaustavljanja istog.

dan roze majica 3

Svi prisutni su nakon toga pročitali svoje poruke.

U pripremanju tribine učestvovale: Alma Mujagić (rukovodilac Tima za zaštitu), Sabina Šaćirović (rukovodilac Vršnjačkog tima)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *