Šesti Eko festival u organizaciji Centra za decu i mlade “Duga”

Šesti Eko festival u organizaciji Centra za decu i mlade “Duga” je događaj koji se održao u gradskom parku a na kojem su učešće uzeli i učenici Ekonomsko-trgovinske škole.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da su naši učenici u saradnji sa nastavnicom likovne umetnosti Pašom Gicić kreirali inovativnu umetničku instalaciju “Suncokret-hranilica za ptice”. Učenice Džemila Ljajić, Elmina Dazdarević, Ilma Crnovršanin, Selma Ćorović, Rašljanin Nejra, Jašarević Ajla, Korać Adna, Kanita Islamović, Aida Music i Kolašinac Mejrem su danas u parku, gde se i održavao festival, pored instalacije oslikavale i torbe.

Instalacija “Suncokret-hranilica za ptice” je kreirana od recikliranih materijala i ima oblik prepoznatljivog simbola sunca – suncokreta.

U procesu izrade korišćena je različita vrsta plastike ambalaže, reciklirani karton i ekološki prihvatljive boje, jestivi korneti i zrnevlje. Jedan od  elemenata instalacije je minijaturni solarni panel koji koristi sunčevu energiju i pretvara je u električnu struju. Ova energija se skladišti u baterije, što omogućava da se hranilica za ptice dekorativno osvetljava tokom noći.

Cilj ovog projekta je da se podigne svest o recikliranju i očuvanju okoline, pružajući istovremeno sigurno stanište i hranu za ptice. naglašavajući važnost održivog razvoja i kreativnog pristupa u rešavanju ekoloških izazova.

Projekat “Suncokret za ptice” je sjajan primer kolaborativnog rada učenika i profesora, koji zajednički doprinose stvaranju inovativnih rešenja za bolju budućnost naše planete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *