Naš doprinos Dečijoj nedelji

Pod sloganom: “Veliko srce dece Srbije” i ove godine održana je Dečija nedelja tradicionalna, manifestacija koja se održava svakog oktobra i koja predstavlja najznačajniji nacionalni događaj posvećen deci. Ova manifestacija omogućava ujedinjenje svih društvenih aktera u cilju trajnog unapređenja položaja dece. Učenici učeničkog parlamenta i vršnjačkog tima Ekonomsko-trgovinske škole sa profesoricama Almom Mujagić i Sabinom Šaćirović su se potrudili da kroz razne aktivnosti obeleže ovaj dan.

Učenici, Faris Husović, Kanita Islamović, Nadija Zekić, Sara Čuljak, Adna Fehratović, Dina Mehović i Valid Ugljanin su posetili prvake, trećake i osmake u osnovnoj školi “Rifat Burdžović-Tršo” i realizovali radionicu.

Dečija nedelja, Istovremeno, ona pruža platformu za prepoznavanje dosadašnjih uspeha, ali i identifikaciju oblasti koje zahtevaju dodatnu pažnju u promociji i zaštiti dečijih prava u Republici Srbiji.

Učenica, Kanita Islamović je otvorila radionicu kroz pitanja: “Možete li da mi date odgovore na  veoma teška pitanja?

1. Da li samo bebe plaču?

2. Plaču li nekad i veliki: mama, babo, nane, deke?

3. Jesmo li stvarno ružni kad se ljutimo?”

Deca su davala ogovore na postavljena pitanja.

Potom objašnjava reakcije različitih emocija.

“Šta se to u nama zbiva,telo nam otkriva!

Hm…

Lupa nam srce jako; zaboli nas stomak; ubrzano i plitko dišemo; preznojavamo se; stisnute su nam šake; plačemo, smejemo se, strah nas je…

Emocije su naši prijatelji,ali i naši neprijatelji!”

Zatim tim predstavlja učenicima različite emocije kroz događaj, a oni pogađaju o kojoj emociji je reč.

Učenik, Faris Husović pokazuje kako da kontrolišu emocije.

“Emocije su naše supermoći! Osećanja su nam posetioci! Dođu i odu!

Hajde da zajedno  vežbamo kako da pomognemo sebi kad smo ljuti! Besni!

Udahnemo sporo na nos i brojimo do četiri: 1-2-3-4

Zadržimo dah 5 sekundi: 1-2-3-4-5

Izdahnemo na nos brojeći do šest: 1-2-3-4-5-6

Fokusiramo se u potpunosti na naše disanje i telo.

Dok izdišemo, govorimo: Moje telo se umiruje. Ili polako opuštam svoje telo.

TADA BES SLUŠA NAS, A NE MI NJEGA!”

Nakon vežbe  učenik Valid je otvorio vrata I demonstrativno isterao bes  iz učionice,što je izazvalo osmehe najmlađih.

Dečija nedelja se svake godine dočekuje uz veliku radost, predstavljajući najveseliju sedmicu u godišnjem kalendaru. Tokom ovog perioda, deca širom Srbije su u potpunosti uključena u različite programe Dečije nedelje na nacionalnom i lokalnom nivou i pruža im se prilika da pokažu svoje talente, sposobnosti i veštine i budu aktivni akteri društvenog života. Kroz različite aktivnosti tokom Dečije nedelje, podstiče se i kreira okruženje koje promoviše zdrav razvoj, sreću i dobrobit dece.

Tradicija obeležavanja Dečije nedelje na našim prostorima počinje 1934. godine. Tokom godina, manifestacija se konstantno prilagođava aktuelnim potrebama dece i mladih, iako njena osnovna misija ostaje nepromenjena – podrazumeva usmeravanje pažnje čitavog društva na stvarni položaj dece i mladih u zajednici, kao i njihove potrebe i izazove. Od 1987. godine, na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije, Dečija nedelja je zvaničan deo Zakona o društvenoj brizi o deci. Od 2018. godine, ona se nalazi u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Zatim su učenici dobili čokoladice, bombone i balone. A u međuvremenu su imali zadatak da nacrtaju jednu emociju koju osećaju u tom trenutku. Učenici iz tima sui m pomogli da odrade zadatak.  Bili su oduševljeni radionicom i vežbom.

Učenice osmog razreda Ema Hafuzi i Amela Čalaković su recitovale pesmice “Moje je pravo” i “Deca vole”.

U pripremanju tribine učestvovale: Alma Mujagić (rukovodilac Tima za zaštitu), Sabina Šaćirović (rukovodilac učeničkog parlamenta)

Cilj radionice je ostvarivanje neprestanim zalaganjem za zaštitu, unapređenje i promociju dečijih prava u našem društvu. Ove godine posebna važnost posvećuje se razvoju empatije, vršnjačke i međugeneracijske solidarnosti i daljoj izgradnji sigurnog društvenog okruženja koje podržava vrednosti tolerancije.

Datum:                                                                                Rukovodilac učeničkog parlamenta:

04.10.2023.god.                                                                             Sabina Šaćirović