Kako zaustaviti sajber nasilje

Učenički parlament i vršnjački tim Ekonomsko-trgovinske škole su sa nastavnicama Almom Mujagić, Sabinom Šaćirović i Eminom Sadović prisustvovali edukacija o prevenciji i sprečavanju sajber maltretiranja.

Edukativna radionica o prevenciji i sprečavanju sajber maltretiranja za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola predstavlja deo velike regionalne kampanje „Pokaži respect-reaguj na hejt“ koju je pokrenuo Clipsy Marbo, a sprovodi ga u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete.

Predavanje je otvorila Emina Beković iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Istakla je da elektronsko ili digitalno nasilje predstavlja relativno novi fenomen, ali je sve prisutniji u “online svakodnevici”. Savremene informatičke tehnologije su nam u mnogome olakšale život, ali polako i sigurno posmatramo i negativne strane istih. Mobilni telefoni, računari, internet i razne društvene mreže (Facebook, Instagram, Tik tok, You tube …) su otvorili prostor, nažalost, i za širenje različitih oblika nasilja – tzv. elektronskog (sajber) nasilja. 

Zaštita dece na internetu podrazumeva psihičku, moralnu pa i fizičku bezbednost maloletnih lica tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na internetu (surfovanje, četovanje, korišćenje društveno-socijalnih mreža, online igrice). 

Nakon nje su predavači bili Marija Radović i Mihailo Kocić. Oni su istakli na koji način mobilni telefoni i društvene mreže mogu da zagorčaju nečiji život. Poslednjih godina svaki četvrti srednjoškolac dobio je uznemirujući telefonski poziv ili SMS. Broj zloupotreba dece na internetu raste, a roditelji najčešće nemaju pojma o tome. To potvrđuju dva najnovija istraživanja: “Digitalno nasilje u školama u Srbiji” sprovedeno u saradnji sa Ministarstvom  prosvete i Unicefom, i “Bezbednost dece na internetu“, koji je uradila konsultantska kuća “Boston konsalting”. Ova istraživanja nedvosmisleno pokazuju da broj zloupotreba putem mobilnih telefona i društvenih mreža među osnovcima i srednjoškolcima rapidno raste.

Na osnovu ovih istraživanja utvrđeno je da:

 • Oko 90 %  učenika od V do VIII razreda osnovne škole ima mobilni telefon i računar kod kuće.
 • Više od 50 %  njih ima mobilni telefon s pristupom internetu.
 • Uključeni su na socijalne mreže, mahom imaju Instagram – navodi se u istraživanju “Digitalno nasilje u školama u Srbiji”.

Da roditelji nemaju pojma šta im deca rade jasno pokazuju podaci da se:

 • 62 %  osnovaca VII i VIII razreda i 84 %  srednjoškolaca bar jednom izložilo riziku na internetu.
 • davali su lične podatke nepoznatima, ostavljali ih na profilima ili blogovima, odgovarali na poruke nepoznatih osoba,
 • prihvatali su pozive za prijateljstva od nepoznatih osoba, 
 • komunicirali putem četa s osobama koje ne poznaju i prihvatali sastanke sa osobama koje su upoznali preko interneta,
 • čak 23 % srednjoškolaca primilo je bar jednu SMS poruku uznemirujućeg sadržaja,
 • 11%  je doživelo da ih neko snima mobilnim telefonom ili kamerom  mimo njihove volje,
 • 17% doživelo je uznemiravanje na socijalnim mrežama,
 • oko 12 % srednjoškolaca postavilo je tuđe snimke ili fotografije na Instagram,
 • 9 % je pisalo neistine i uvrede na tuđ račun
 • interesantno je da je čak 35 % učenika u srednjim školama namerno slalo svojim vršnjacima kompjuterske viruse.

Surfujući preko interneta otvaraju nam se mnoge mogućnosti ali i određena pretnja, pretnje vode osećaju nesigurnosti i straha. Zbog toga je potrebno edukovati najmladje sugradjane, njihove roditelje i nastavnike o svim opasnostima modernih komunikacija. U razvijenom svetu, a sve više i u zemljama u razvoju, Internet se prožima kroz sve pore društva.

Prema izvoru Međunarodne unije za telekomunikacije, ankete u EU pokazuju da:

 • oko 90% tinejdžera i mlađih maloletnika koriste Internet,
 • preko 60% dece i tinejdžera svakodnevno priča u čat sobama,
 • troje od četvoro dece su voljni da podele svoje lične podatke i podatke svoje porodice u zamenu za kakav proizvod ili uslugu,
 • jedno od petoro dece je meta pedofila ili napasnika na internetu,
 • 30% maloletnih devojčica izjavljuje da su bile seksualno zlostavljane u čat sobama, dok samo 7% njih tu informaciju podelili sa roditeljima jer se plaše zabrane pristupa internetu
 • više od trećine učenika u Srbiji (34 %) se lično srelo sa osobom koju je upoznao preko interneta.

Moderan svet se ne može zamisliti bez korišćenja velikog broja usluga koje pruža internet kao medij budućnosti i izvor raznovrsnih informacija. „Oprezno, štiteći sebe, štitite svet koji volite.“ 

Poseban akcenat je bio na elektronsko (cyber) nasilje – cyber zlostavljanje. Omladina, kao i celokupna zajednica, se poslednjih godina forsira da što bolje ovlada informatičkim veštinama i tehnologijama. Nažalost, sve to ima i svoju tamnu stranu. Srbija sa populacijom od oko 7 000 000 ljudi i oko skoro 3.000 000 registrovanih instagram profila od toga preko 1.000.000 decesuočava se sa tamnijom stranom sajber sveta.

Digitalno nasilje jeste nasilje koje koje se sprovodi elektronskim putem napadom na korisnika putem interneta, odnosno putem Instagrama, Tik toka, Tvitera i drugih društvenih mreža, putem chat ili mail komunikacije, neželjenih snimaka mobilnim telefonom (pa kasnije ucenema zbog tog snimka, ili puštanja snimka u javnost), te se može nazvati i nasiljem savremenog doba ili modernim nasiljem.

Cilj edukacije je posticanje razgovora među srednjoškolcima o sajber maltretiranju i posledicama koje on ostavlja. Naučiti ih kako da se zaštite od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja interneta i podići nivo svesti i znanja kako srednjoškolaca, tako i njihovih roditelja o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na njih i dokle smeju da se upuštaju u isti, a da to bude bezbedno i bez posledica. 

Alma Mujagić