Da Pazar zablista

U okviru ekološke kampanje ”Da Pazar zablista”, koju je pre skoro mesec dana pokrenula Gradska uprava Novog Pazara, dana 14.04.2018.godine, uoči nedelje obeležavanja Dana grada, organizovana je intenzivnija akcija čišćenja gradskih i prigradskih naselja. U akciji su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, članovi Odreda izviđača ”Sandžak”, mladi aktivisti različitih političkih partija, predstavnici nevladinog sektora, ali i prvi čovek Novog Pazara, Nihat Biševac, kao i šefica kancelarije Misije OEBS u Novom Pazaru, Mikaela Turman.

Masovnom akcijom čišćenja, uoči nedelje posvećene obeležavanju Dana grada, uklonjene su brojne gradske divlje deponije. Čistilo sa na keju, pored rečnih korita, u blizini škola, naseljima Lug, Bukreš, Jalija.. uređena su izletišta ali i prigradska naselja. Pored Gradske čistoće i drugih javnih preduzeća, angažovanih, ovim povodom pojačanim kapacitetima, da Pazar zablista u značajnoj meri doprineli su najmlađi Novopazarci, izviđači Sandžaka, osnovci i učenici svih novopazarskih srednjih škola. Učenici Škole za dizajn tekstila i kože, za ovu priliku obezbedili su i majce na natpisom ”Da Pazar zablista”. Oni su, zajedno sa izviđačima i učenicima Ekonomsko-trgovinske škole čistili izletište ka Đurđevim stupovima gde se pridružio i gradonačelnik lično.

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole koji su učestvovali u akciji su:
1. Belma Murić
2. Mirza Eminović
3. Berina Nicević
4. Aida Koca
5. Teida Komatina
6. Elvira Hodzić
7. Zilha Fehratović
8. Said Leković
9. Faid Kamešničanin
10. Džigal Lukman
11. Aldin Avdić
12. Amina Palamar
13. Amar Idrizović
14. Džejlana Hanuša
15. Zenaida Tafilović
16. Amar Idrizović

Pored učenika Ekonomsko-trgovinske škole akciji “Da Pazar zablista” su učestvovali pomoćnik direktora škole Azra Ahmetović i profesori Fahir Demčović i Emina Međedović.

Akciji su se priključili svi oni koji vole svoj grad i žele da Pazar lepše izgleda. A da ovaj grad ne vole samo Novopazarci, potvrđuje nam ličnim primerom šefica kancelarije Misije OEBS-a u Novom Pazaru Mikaela Turman. Čula je za akciju i dobrovoljno se pridružila u želji da, kako je istakla, da lični doprinos stvaranju boljih uslova za život sadašnjih i budućih pokolenja.

Ekološka kampanja ”Da Pazar zablista” počela je pre mesec dana. Velika vikend akcija pripremala se tokom cele protekle nedelje, kada su škole dobile posebne mrežaste kontejnere i drugu opremu, kako bi đaci najpore očistili školska dvorišta i tako se pripremili se za još veći doprinos lokalnoj zajednici. Kada se govori o zaštiti životne sredine, ne misli se samo o njenoj zaštiti u smislu potrebe organizovanja čovekove radne delatnosti tako da ona ne izaziva promene u prirodi koje imaju za posledicu narušavanje ekološke ravnoteže i otežava opstanak čoveka. Zaštita životne sredine podrazimeva i preduzimanje određenih mera radi otklanjanja posledica delovanja čoveka na prirodu koje su već dovele do narušavanja ekološke ravnoteže.

No Images found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *