Izveštaj sa maturske ekskurzije učenika

“Ekonomsko-trgovinske škole“, školske 2022/2023. godine

Datum ekskurzije
Ekskurzija učenika završnih razreda „Ekonomsko-trgovinske škole“ je realizovana u periodu od 08.10.2022. do 14.10.2022. godine, odnosno u trajanju od sedam dana i šest noćenja.
Posredovanje u pružanju usluga u oblasti đačkog turizma, izvršeno je u saradnji sa turističkom agencijom ,,KARAVAN” iz Novog Pazara.

Lista putnika
Sastav putnika za matursku ekskurziju sačinjavali su pre svega učenici završnih razreda, odnosno ukupno 147 maturanata, zatim direktor škole Ivan Veljković, u svojstvu vođe puta ‐ pomoćnik direktora Alma Salković, razredne starešine maturskih odeljenja, Emina Nuhović, Izeta Ćorović, Azra Alić, Emina Sadović, Danijela Džambasanović, Jasmina Lakota, Alma Bogućanin, Nezrina Sinanović i Hajrudin Kararić. Od strane turističke agencije, lista putnika je dopunjena sledećim licima:

  1. Dva predstavnika agencije i to: Nicević Nusret-licencirani turistički vodič i Sead Balija;
  2. jedan lekar;
  3. dva vozača autobusa;
  4. dva druga zamenska vozača autobusa.

Destinacija
Ekskurzija je realizovana posetom izabranim destinacijama koje se nalaze na teritoriji Turske, i to: Čanakale, Izmir, Kušadasi i Istanbul.

Realizacija putovanja po danima
Polazak autobusa, prvog dana, je krenuo tačno u dogovoreno vreme (u 5h ujutru), posle obavljene predviđene procedure, pregleda autobusa i ostalog.
Nakon dnevne vožnje preko teritorija Republike Srbije i Bugarske, sa povremenim pauzama i kratkim zadržavanjima na državnim granicama.

U kasnim večernjim časovima smo stigli u Tursku, u Čanakale , gde je smeštaj bio organizovan u hotelu sa tri zvezdice “Zileli“. Tu nije bila planirana večera zbog kasnog stizanja, tako da je ceo dan protekao u skladu sa planom putovanja i bez odstupanja od predviđenih aktivnosti za taj dan.
U toku drugog dana, nakon doručka (švedski sto) i odjave iz hotela, nastavili smo putovanje uz panoramsko razgledanje Bergama i ostalih usputnih mesta. U popodnevnim časovima smo stigli u Izmir – metropolu na obalama Egejskog mora. Izmir je treći grad po veličini u Turskoj sa 3,5 miliona stanovnika, druga po veličini luka u Turskoj i važan ekonomski centar zemlje.

Posle dva sata zadržavanja u Izmiru nastavili smo putovanje prema Kušadasiju koji je udaljen 90 km od Izmira. U Kušadasi smo stigli u kasnim popodnevnim časovima.
Naziv grada Kušadasi, potiče od malog ostrva nazvanog „ostrvo ptica“. Od malog ribarskog mesta prerastao je u jedan od glavnih turističkih centara ne egejskoj obali Turske. Drevna tvrđava iz XH veka nalazi se pored gradske plaže i predstavlja simbol grada. Duh otomanskog carstva može se osetiti na svakom koraku – šetajući kaldrmisanim ulicama, cenkajući se u nekoj od prodavnica i uživajući u specijalitetima turske kuhinje.
Smeštaj je organizovan u hotelu sa tri zvezdice „Asena“ na obali Lady beach plaže. Nakon večere su razredne starešine sa svojim učenicima imali slobodno veče na obali mora. Drugi dan ekskurzije je realizovan u skladu sa planom putovanja i bez odstupanja od predviđenih aktivnosti za taj dan.

Treći dan ekskurzije smo nakon doručka omogućili učenicima da koriste slobodno vreme za boravak na plaži i odmor. U popodnevnim časovima je bio planiran obilazak Efesa ali je došlo do promene plana zbog nepovoljnih vremenskih prilika i organizovan je obilazak šoping centra u Kušadasiju. Po povratku i nakon večere učenici su organizovano autobusima otišli u diskoteku u gradu. Tako je treći dan ekskurzije realizovan sa malim izmenama.

Četvrtog dana realizacije đačke ekskurzije smo nakon doručka imali organizovani izlet u akva parku „Akva fantazi“, gde su naši đaci uživali u svim raspoloživim sadržajima.

U popodnevnim časovima po povratku iz akva parka smo obišli Efes, najveći otvoreni muzej na svetu. Sve što se nalazi u Efesu obišli smo šetnjom kroz njegove mermerom popločane ulice, koje su oivičene ostacima znamenitih građevinau pratnji licenciranog turističkog vodiča. Prva od njih, Arkadija (Lučka ulica) povezuje nekadašnje pristanište i veliki amfiteatar. Već na prvi pogled vam je jasno da je ova ulica iz helenističkog perioda izrađena tako da impresionira svakog ko sa broda kroči na teritoriju grada. Duga je nešto više od 500 metara, a nekada je sa obe strane bila ukrašena kolonadama sa uličnim svetiljkama. Tog dana pri zalasku sunca dobila je mistični sjaj, i bila je savršeno je mesto za fotografisanje.
Efes sa fantastičnim magičnim ostatcima prošlosti, je označio i završetak četvrtog dana ekskurzije, koji je protekao u skladu sa planom aktivnosti za taj dan.

Petog dana nakon doručka i odjave u hotelu, napustili smo Kušadasi i uputili se ka Istanbulu preko Izmira, Manise i Burse, novim autoputem, preko Mramornog mora i novog mesta Osman Gazi. Dolazak u Istanbul u popodnevnim časovima.
Istanbul je jedini grad koji se prostire na dva kontinenta, svojom dužinom od 150 kilometara i sa skoro 15 miliona stanovnika. Istanbul ima tri dela: stari evropski (Stambol), novi evropski (Galat), koji razdvaja zaliv Zlatni rog, i azijski koji se nalazi sa druge strane zaliva Bosfor. Istanbul je uvek večita atrakcija i
Tog dana posetili smo šoping centar Venezia Megaoutlet. – izgrađen je po ideji inspirisanoj italijanskim gradom Venecijom, pa je zbog toga nazvan Venezia Megaoutlett. Kroz celi centar se protežu kanali kao u Veneciji, preko kojih prelaze mostovi, što je trgovačkom centru dalo posebnu eleganciju i učinilo ga drugačijim od ostalih trgovačkih centara u Istanbulu.

Smeštaj je bio organizovan u hotelu Merine Princes 5* u Kumburgasu, bila je organizovana večera na bazi švedskog stola i disko veče u hotelu.
Šestog dana, realizacije đačke ekskurzije smo nakon doručka imali organizovani obilazak starog gradskog jezgra Istanbula u pratnji licenciranih turističkih vodiča. Razgledanje grada, zatim pešačka tura, odlazak do Kapali čaršije (najveće pijace zlata na svetu), obilazak Sultanahmeta: Aja Sofija i dvorište Topkapi palate: u pratnji lokalnog vidiča na srpskom jeziku: Antički hipodrom – Teodosijev stub, Plava džamija, Aja Sofija, nastavak prema dvorcu Topkapi.
Autobusima smo otišli do pristaništa odakle počinje fakultativno krstarenje po Bosforu.
U hotel smo stigli u večernjim časovima i naši učenici su posle večere imali organizovano disko veče.
Obilaskom Istanbula je završena poseta poslednjoj destinaciji u okviru programa realizacije đačke ekskurzije.
Šesti dan ekskurzije je protekao u skladu sa planom aktivnosti i bez odstupanja od planiranog programa.

Sedmog dana nakon doručka i odjave u hotelu krenuli smo prema Edrenama jer smo kao poklon od turističke agencije dobili obilazak tog grada van planiranog programa.
Edrene je jedan od najlepših gradova u turskoj regiji, grad istorijskih spomenika i neverovatne kulture. U tom gradu je čuvena džamija Selimija koju je gradio mimar Sinan, najznačajniji carski mimar, i ona predstavlja njegovo najvažnije delo.
U vreme kada smo mi bili u Edrenama, džamija se restaurirala tako da nismo mogli da uđemo u nju.
Učenici su imali malo slobodnog vremena da u čaršiji u Edrenama kupe turske baklave i slatkiše.

Iz Edrena smo se uputili za Novi Pazar sa povremenim pauzama i kratkim zadržavanjima na državnim granicama.
U kasnim večernjim časovima učenički autobus je bezbedno stigao u Novi Pazar.

Zaključak
Shodno svemu navedenom, može se zaključiti da je maturska ekskurzija uspešno realizovana u svim segmentima.
Ispunjeni su unapred planirani obrazovni ciljevi đačke ekskurzije. Ostvarena je puna saradnja učenika i profesora uz asistenciju pomoćnih članova tima imenovanih od strane turističke agencije. Svi bezbedonosni aspekti realizacije ekskurzije takođe mogu biti visoko ocenjeni.
Smatram da odgovorno ponašanje učenika takođe zaslužuje da bude primećeno, uz posebnu pohvalu, jer za sedam dana nije zabeležen ni najmanji eksces, niti neprijatnost koja bi zahtevala bilo kakvu vanrednu intervenciju, što se u slučaju realizacije višednevne ekskurzije takođe može oceniti izuzetnim.
O uspešnosti realizacije ekskurzije učenici su se izjasnili kroz anketu koju su popunili i ona je u prilogu ovog izveštaja.

Izveštaj sačinila
Alma Salković
Pom. direktora-vođa puta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *