Lijepim porukama do ljubavi i zajedništva

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole obišli su i obradovali drugare, korisnike usluga Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Novom Pazaru. Gosti i domaćini zajednički su proveli jedan nezaboravan i zanimljiv dan kroz kvalitetno druženje, razgovore, zagrljaje, smijeh, igru, fotografisanje i bliže međusobno upoznavanje.

Posjeta je izmamila osmjehe kako kod članova Udruženja tako i kod učenika koji su uživali u svim plemenitim aktivnostima. Ekonomci su ovom prilikom drugarima sa smetnjama u razvoju uručili slatkiše i torte sa ispisanim porukama podrške kao i simboličnu novčanu donaciju od 24 000 dinara. Na ovaj način obilježen je Međunarodni dan tolerancije i ujedno Nedjelja lijepih poruka.

[aiovg_video mp4=”https://ekonomskanovipazar.edu.rs/wp-content/uploads/2022/11/VIDEO-2022-11-27-21-58-25.mp4″]

„Svi smo mi ljudi, ali rijetko ko je čovjek. Čovjek je onaj koji prihvata različitosti, koji voli i razumije, poštuje i čuva. Osmjeh koji nacrtamo na lica posebnih ljudi je ono što nas čini posebnim. Vjerujem da mali gest ljude čini velikim. Jedna riječ ili topli zagrljaj je dovoljan! Još jedno divno iskustvo koje će nama, a nadam se i njima, ostati urezano u sjećanju“, rekla je Aiša Zornić, jedna od učesnica posjete. Druženje je proteklo uz pjesmu, igru, zagrljaje i međusobne izlive radosti, ljubavi i pozitivnih emocija.

Domaćini su učenike u manjim grupama vodili u obilazak prostorija i upoznali ih sa aktivnostima koje sprovode. Direktorica Udruženja za pomoć MNRO, Lejla Delić i nastavnica psihologije, Alma Mujagić su ovom prilikom dogovorile dugoročnu saradnju Ekonomsko-trgovinske škole i Udruženja MNRO Tahir Taša Delić, ali i nove posjete, zajedničke aktivnosti i druženja. 

Međunarodni dan tolerancije Ekonomci su obilježili i likovnim izrazom. Pod mentorstvom profesorice likovnog, Paše Gicić, najbolje radove priložile su učenice: Mejrem Kolašinac, Valentina Petkovski, Adna Korać, Elmina Dazdarević i Amra Hot.

Međunarodni dan tolerancije se obiljeležava 16. novembra u čitavom svijetu. „Svi smo različiti i to je ono što nas obogaćuje“, jedna je od poruka likovnih radova. Toleracija podrazumijeva uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života, a biti tolerantan znači biti svjestan različitosti drugih u odnosu na nas same.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *