Veče za pamćenje-nastup Ekonomaca

Nakon višenedeljnih priprema i predanog rada na Festivalu stvaralaštva mladih nastupili su odabrani učenici Ekonomsko-trgovinske škole. Sudeći po velikom interesovanju publike, aplauzima, ovacijama i komentarima, nastup ovih kreativaca nikog nije ostavio ravnodušnim. U okviru bogatog programa na sceni se videla maštovitost, energičnost, muzikalnost, osećaj za lepo, duhovitost, pri čemu su učenici kroz repertoar poslali ozbiljne poruke o životu i obrazovanju publici, žiriju, drugarima i svojim roditeljima.

Voditelji,  Dalila Ćatović, Ilma Crnovršanin i Ismail Bihorac, proveli su publiku kroz skoro dva sata zanimljivog programa koji je počeo nastupom školskog hora i pesmom „Jovano Jovanke“. Horski, kao i solo nastupi, realizovani su pod mentorstvom profesorice Elme Međedović.

Nagrađivani mladi pesnik Hazir Župljanin, koji je do sada izdao dve zbirke poezije, kazivao je pesme „Oprezan, budan“ iz svoje poslednje zbirke „Kafa ispod šešira“, dok je učenica, Kanita Islamović, nastupila sa stihovima pesme „Ako me zaboraviš“, čuvenog pesnika Pabla Nerude.

Nadahnuće za besedu jedna mlada devojka pronašla je u najmlađem gradu Evrope iz kojeg, kao iz mnogih drugih, odlaze mladi ljudi. Ona sebi postavlja pitanje koje postavlja i svima nama –„zašto odlaze?“ Učenica, Amina Bejtović, podstakla je sve na razmišljanje autorskom besedom „Najlepše je tamo gde je dom“.

Publika je aplauzom nagradila i dramsku sekciju Ekonomske škole. Oni su pod mentorstvom  profesorice Seade Škrijelj izveli zanimljiv autorski komad „Stvar izbora“, koji je oraspoložio sve prisutne u dvorani. Oni su između ostalog ovim komadom pokazali da ne treba u drugima tražiti krivca za slabije ocene. Mnogi pokušavaju da nađu izgovor za izostajanje sa nastave i za zapostavljanje škole. Neretko mnogi okrive porodicu ili školu kao instituciju za negativan odnos prema obrazovanju. Da je sve stvar lične odgovornosti i izbora uverljivom glumom, punom dobrog humora, pokazali su mladi glumci iz Ekonomske.

Da svaki pokret na sceni odiše ljubavlju i srećom pokazao je folklorni ansambl sa gradskim devojačkim igrama na repertoaru. Kako su rekli članovi, motivacija je ljubav prema onome što rade i sama šansa da predstave deo tradicije.

Posebno oduševljenje u publici izazvali su čalnovi frizerske sekcije sa performansom pod nazivom „Storm“.  Kao što i sam naslov performansa sugeriše, nastup je bio žestok poput oluje, provokativna koreografija, jak ritam, odlični kostimi i ekstravagantne frizure, donele su na scenu poseban vid estetike, tako da se sam nastup može svrstati u visoku umetnost.

Solo nastupi su publiku vratili u neke srećnije momente sa svim onim emocijama koje jedna pesma može da donese. Nastupile su Tamara Sretenović i Ajla Tutić u izvođenju pesama „Ne dam na tebe“ i Imendan“, dok se sa pesmom „Dođi“ predstavila solistkinja, Hana Balić.

Čovek ispituje granice svojih mogućnosti i upoznaje sebe pokretima svoga tela. On tako veže svoje misli i osećanja, um, sećanja i slike za muziku i ritam i daje nam na uvid jedan potpuno novi, neotkriveni deo sebe. Publika je uživala uz nastup dance grupe „Black illusions“

Da je ljubav suštinska emocija koja nosi mlade pokazali su solisti. Pesmu „Ah što ćemo ljubav kriti“ otpevala je Kanita Plojović, a Belkisa Mujković je uz pratnju Kanite otpevala pesmu „Aramam“.. Voditelji su podsetili da na turskom reči „Aramam“ znače „Ne zovi“.

Folklor postoji godinama i prenosi se s generacije na generaciju. Toliku količinu lepote, ljubavi i plesa moguće je pronaći samo u folkloru. Umetnost, ples, pesma, ljubav, zabava, druženje, putovanja, prijateljstvo. Sve su to pojmovi koji su usko povezani sa pojmom folklora. Šta znači savšena sinhronizacija pokazala je folklorna sekcija sa igrama iz okoline Niša.

Igrama je završen program predstavaljanja  Ekonomske škole, s tim da je ove godine, na inicijativu same škole, novac od prodatih ulaznica otišao u humanitarne svrhe. Treba napomenuti da su u holu škole bili izloženi likovni radovi najtalentovanijih učenika. Na čelu organizacije kompletnog programa bile su profesorice Ajlina Đulović, Seada Škrijelj i Elma Međedović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *