Promovisan vodič „Digitalno nasilje“

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole su sa profesoricama Almom Mujagić i Sabinom Šaćirović prisustvovali promociji vodiča „Digitalno nasilje“, autora Harisa Imamovića, održanog u utorak 14.03.2023. godine u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović“.

Ovaj vodič je Harisov master rad, namenjen roditeljima, nastavnicima, učiteljima, mladima i svima onima koji žele da se informišu kako da sačuvaju sebe i omladinu od napada na internetu.

On je rekao da je ideja o objavljivanju i uopšte promociji ovog vodiča potekla od biblioteke, jer kod nas ne postoji stručna literatura o digitalnom nasilju.

Internet i verbalno nasilje su veoma prisutni u Novom Pazaru i to najviše među osnovcima.

„Digitalno nasilje je vidljivije kod osnovaca, dok nešto suptilnije verzije imamo kod srednjoškolaca i visoko obrazovanih mladih ljudi. Za to postoji i naučna potkrepljenja, jer deca su mala, nisu dovoljno zrela i oni svoje emocije ne znaju da sakriju. Njihove emocije su sirove i izražavaju se upravo onakvim kakvim one zaista i jesu. Ako nekoga vole, neko im je drug iz klupe, oni će da ga zagrle, da podele užinu i druže se sa tom osobom, ali ako imaju nekoga koga manje vole oni će toj osobi bez razmišljanja naneti neku uvredu ili mu uraditi nešto da se ne oseća dobro.“

 „Vodič je moj aktivizam, moj doprinos, glas i želja i apel da se radi i rešava problem digitalnog nasilja kod nas. Pored toga što mi je bila želja da pomognem roditeljima, stručnim radnicima, tužilaštvu, radnicima Centra za socijalni rad, pa i policiji koja se bavi ovim problemom, takođe sam želeo da aktuelizujem ovo pitanje. Čini mi se da se u našem gradu, pa i nešto šire veoma malo govori o vrstama nasilja, a to pitanje zaslužuje da se njime bavimo 365 dana u godini“, rekao je Haris.

Na promociji su govorili Dobrinka Kuzmanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Milena Belić sa Departmana za filozofske nauke i umetnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i Dejan Pavlović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Svi prisutni su dobili primerak potpisane knjige.

Datum:                                                                                          Rukovodilac vršnjačkog tima:

14.03.2023.                                                                                                        Sabina Šaćirović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *