Prevencija nasilja, posebni rizici i mere zaštite, kao i reagovanja u slučaju kada se nasilje desi

U cilju preventivne aktivnosti koje doprinose bezbednosti školske zajednice učenici Ekonomsko-trgovinske škole vođeni nastavnicima Sabinom Šaćirović i Almom Mujagić organizovali su prezentaciju na temu: ”Prevencija nasilja, posebni rizici i mere zaštite, kao i reagovanja u slučaju kada se nasilje desi”.

Predstavnici vršnjačkog tima: Ema Ćorić, Ismail Bihorac, Kanita Islamović,Džejlan Osmanović,Sumeja Ikić,Elhan Pljakić I Hankija Omerović prezentovali su na časovima odeljenske zajednice na pomenutu temu.

Učenici su upoznati sa karakteristikama fizičkog, socijalnog, psihičkog, emocionalnog, seksualnog i digitalnog  nasilja, vrstama nasilja kao i vidovima njihove manifestacije kroz prvi, drugi i treći nivo.

Naglasak je bio na način  rešavanja  pomenutih oblika nasilja po nivoima,tj. kada je po zakonu neophodno uključivanje unutrašnje ili spoljašnje zaštitne mreže.

Tema je bila zabrana diskriminacije i diskrimininatorsko postupanje koje se zasniva na nacionalnoj pripadnosti,verskim ili političkim ubeđenjima,polu,rodnom identitetu,imovnom stanju,zdravstvenom stanju,izgledu i drugim ličnim svojstvima.

Pričalo se i o zabrani ponašanja kojim se vređa ugled,čast ili dostojanstvo učenika,zaposlenog,roditelja ili trećeg lica.

Neki od utisaka učenika nakon održanih prezentacija:

„Nama je drago što imamo priliku da budemo deo ovakvih aktivnosti. Smatram da smo itekako dobili pažnju od učenika, a i od profesora naše škole. Nadamo se da smo podigli svest kod učenika prvog razreda i podstakli ih da razmišljaju o svojim postupcima i da će u budućnosti drugačije reagovati u određenim situacijama. To nam je i bio cilj“ – kažu Ema Ćorić i Kanita Islamović.

„Zadovoljstvo nam je što smo deo ovog tima i možemo da probudimo svest učenicima o tome kako i kada trebaju da reaguju na određene vrste nasilja. Takođe, am je drago što smo pokazali i onima koji su možda sada žrtve nasilja da ima kome može da se obrati i da će se to zustaviti. Učenici su mogli kroz naša izlaganja da izvuku pouku i da se zapitaju da li su možda oni ti koji vrše nasilje ili nad kojim se vrši nasilje…“-navodi Ismail Bihorac.

„Iako znamo mnogo toga o nasilju često to zaboravimo, bili su tu iz vršnjačkog tima da nas podsete šta je to nasilje i koji su oblici nasilja. Prezentacijom su nam približili sva tri nivoa nasilja svih vrsta i tako nam pokazli da nismo sami, da su tu za nas kao i drugi organi škole“.

“Drago mi je što sam imala priliku da slušam predstavnike iz vršnjačkog tima koji su se potrudili da nas podsete koliko je  prevencija nasilja važna, kojim rizicima možemo biti izloženi kroz različite vidove nasilja i kako da reagujemo ako se isto desi. Ono što smo naučili je da u ovakvim slučajevima popravljamo odnose između nasilnika i osobe nad kojom se vrši nasilje, a ne da kažnjavamo. Jer mnogo je bolje lečiti uzrok, nego posledice koje mogu biti fatalne” – navodi učenica prvog razreda.

U organizaciji projekta i pripremanju prezentacije učestvovale: Sabina Šaćirović (rukovodilac UP) i Alma Mujagić (rukovodilac tima za zaštitu).

Datum:                                                                                          Rukovodilac UP:

27.09.2023.god.                                                                              Sabina Šaćirović