Ekonomci objavili novi broj “Ekonomca“

Novi broj časopisa „Ekonomac“ učenika Ekonomsko-trgovinske škole iz Novog Pazara donosi tekstove o njihovim ostvarenim rezultatima tokom ove školske godine, aktivnostima, saznanjima u različitim oblastima, ali i zanimljim istraživanjima.

Jedna od članica redakcije ovog petog školskog godišnjaka Nikolina Ristović kaže za portal Free media da je zahvaljujući tom iskustvu unapredila komunikacijske veštine.

„Osim što sam imala priliku da pišem o važnim događajima, upoznala sam i neke naše učenike, koje pre toga nisam srela, a koji su vrlo talentovani u različitim oblastima“, kaže Nikolina, koja je deo redakcije već dve godine.

Nikolina Ristović

Njena vršnjakinja Andrea Pajović ističe da je ponosna što je imala priliku da se oproba u novinarstvu. Ona veruje da će njihov angažman inspirisati i buduće generacije učenika.

„Ovo je za mene novo iskustvo i velika mi je čast što sam deo ovakve redakcije. Novi godišnjak će, verujem, ostaviti dubok pečat na sadašnju, ali i buduće generacije naše škole“, smatra Andrea.

Maturantkinja Amina Muminović tvrdi da će joj iskustvo bavljenja novinarstvom kroz školske aktivnosti trajno ostati u sećanju.

„Bavila sam se talentima i lično sam upoznala mnogo učenika i učenica naše škole koji imaju različite i mnogobrojne talente. Za mene je ovo lepo iskustvo koje ću dugo pamtiti”, rekla je Amina.

Džejlana Idrizović se za potrebe časopisa bavila temom o uticajima hobija na mentalno zdravlje odraslih.

„To je za mene bilo lepo iskustvo. Mislim da sam pronašla sebe kroz ovakve aktivnosti i veoma mi je drago što sam ostavila pisani trag u školi, koju ove godine završavam“, kaže Džejlana.

Osim njih učenički deo redakcije ovog časopisa čine i: Selma Ćorović, Ilma Crnovršanin, Amina Muminović, Kanita Plojović, Ksenija Petrović, Hana Hadžibulić, Ilma Idrizović i Kanita Isamović.

Urednik časopisa, profesor sociologije i filozofije, Armin Šaljić kaže za naš portal da je veoma zadovoljan što na ovaj način privode kraju školsku godinu, jer su na jednom mestu objedinili sve važne školske događaje.

On je istakao da je godišnjak otvoren zanimljivim tekstom pod nazivom „Školska zgrada nekada i sada“, profesorice istorije Sadete Zahirović, u kojem je hronološki prikazan razvoj školskog objekta Ekonomsko-trgovinske škole.

„Časopis sadrži izveštaje sa takmičenja, tekstove o postignućima učenika, priloge o aktivnostima različitih timova. Prikazani su i nastupi na manifestacijama, kao što su Festival stvaralaštva mladih, IKT Film fest i drugi“, kaže Šaljić.

On je naglasio da je prvo mesto na Republičkom takmičenju u besedništvu osvojila njihova učenica Nikolina Ristović, da su iz oblasti preduzetništva đaci ove škole osvojili Zlatnik Mihaila Pupina, te da su Aktiv frizera i njihovi učenici postigli zapažane rezultate na republičkim takmičenjima.

„U jednom delu časopisa učenici pišu o svemu što ih ineteresuje, o zdravoj ishrani, kako provode slobodno vreme, šta čitaju i koje filmove i muziku preporučuju. Ustaljene rubrike časopisa su ’Retrovizor učenika generacije’ i ’Paralele’. Pružili smo priliku i prošlogodišnjim učenicima generacije, koji sada studiraju, da sa jedne vremenske distance pišu o školskim danima i daju svoj sud o školi, a u Paralelama su intervjui sa najboljim plivačima u školi“, navodi Šaljić. 

On je posebno istakao rad učenica Ilme Crnovršanin i Selme Ćorović, koje su pod mentorstvom profesorice Samre Sokolović radile na dizajnu časopisa.

Sokolovićeva kaže da ovaj časopis predstavlja primer kreativnosti, posvećenosti i timskog rada koji se gaji u ovoj školi.

„Sadržaj časopisa odražava raznovrsne talente i interesovanja naših učenika, kao i podršku i mentorstvo naših profesora. Verujemo da će ovaj časopis inspirisati i informisati ne samo našu školsku zajednicu, već i širu javnost. Čestitamo svim učesnicima na sjajnom radu i radujemo se budućim izdanjima“, rekla je ona.

Direktor škole Ivan Veljković kaže da je ponosan na tim učenika i nastavnika koji su radili na novom izdanju časopisa, te da će on uvek podržati takve i slične ideje.

Učenicima je poručio da razvijaju veštine komunikacije, jer je, kako je naglasio, sposobnost efikasnog dijaloga, ključ uspeha u svim sferama života.

Tekst preuzet sa freemedia.rs (S.Ljajić)