Tribina na temu prevencije psihoaktivnih supstanci

Datum: 12.06.2024.

Mesto: Ekonomsko-trgovinska škola

U organizaciji psihologa i pedagoga škole, Belkise Rašljanin, nastavnice Sabine Šaćirović i Alme Mujagić, u Ekonomsko-trgovinskoj školi održana je interaktivna tribina na temu prevencije psihoaktivnih supstanci. Tribinu je vodila doktorka Aida Tuzinac, nastavnik medicinske grupe predmeta. Tribinu je otvorila učenica Emina Zaimović, koja je izrazila zahvalnost prisutnima zbog njihovog interesovanja i brige za zdravlje.

Na početku tribine, prisutni su pogledali film „U paklu droge“, koji je bio ispovest bivšeg narkomana. Film je emotivno prikazao tešku borbu sa zavisnošću i posledice koje droga ima na život pojedinca.

Nakon filma, doktorka Aida Tuzinac je kroz kreativan i angažovan pristup ispričala put jednog zavisnika. Koristeći stil priče i humor, doktorka je pokušala da približi učenicima ozbiljnost problema sa drogom. Prenosimo deo njenog obraćanja:

„Ja nisam sa vama, a bio sam jedan od vas. Onaj koji je hteo da proba sve i svašta, da mi proradi mašta, a onda mi se u halucinaciji pojavila TAŠTA. Svašta. Rekla je da prestanem, da se vratim kući, da joj ćerka plače… a ja sam nastavio sve jače od jače… A kako sam počeo? Pa, znate, školski, samo TRAVA, uzmeš malo kad te život smara, i u trenutku sve ti je STRAVA. HAŠIŠ nisam hteo, ima više THC-a, a MARIHUANA 12%. Dobijaju se iz iste biljke, KANABISA, kako dobro zvuči, a da su mi rekli da je to indijska konoplja na našem, ne bi me privukao naziv.“

Kroz ovu priču, doktorka Aida je objasnila kako se zavisnost razvija postepeno, počevši sa marihuanom, koja često deluje bezazleno, ali može voditi ka ozbiljnijim drogama i teškim posledicama.

U drugom delu tribine, doktorka je detaljno objasnila efekte različitih psihoaktivnih supstanci, kako prepoznati znake zavisnosti i kakve posledice ove supstance imaju na fizičko i mentalno zdravlje. Takođe, naglasila je važnost preventivnih mera i edukacije kao ključnih faktora u borbi protiv zavisnosti. Nakon predavanja, prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja.

Školski psiholozi su iskoristili priliku da se obrate učenicima i pokrenu diskusiju o drugim psihoaktivnim supstancama koje su prisutne među mladima, sa posebnim naglaskom na snus, koji je trenutno najrasprostranjeniji. Ova diskusija je omogućila učenicima da otvoreno razgovaraju o svojim iskustvima i saznanjima, što je dodatno osnažilo preventivnu komponentu tribine.

Tribina je zaključena interaktivnom diskusijom gde su učenici postavljali pitanja i delili svoja razmišljanja o problemima zavisnosti. Doktorka Aida je odgovarala na pitanja i pružala korisne savete kako se zaštititi od upotrebe psihoaktivnih supstanci.

Ovaj događaj je bio izuzetno značajan za sve prisutne, jer je pružio važne informacije i ohrabrio učenike da donose svesne i odgovorne odluke u vezi sa svojim zdravljem i načinom života. Tribina je završena uz apel na učenike da uvek biraju zdravlje i sigurnost, te da potraže pomoć ukoliko se suoče sa pritiskom ili iskušenjem korišćenja psihoaktivnih supstanci.

Školski psiholozi:

                                                                                                        Dženana Đulović i Alma Međedović