Stop nasilju nad ženama!

Bogatim edukativnim programom, skečevima, snažnim porukama i organizovanim predavanjem, članovi vršnjačkog tima za borbu protiv nasilja u Ekonomsko-trgovinskoj školi ukazali su na veliki društveni problem današnjice – problem nasilja nad ženama. Na ovaj način oni su, uz podršku rukovodioca i profesora, postali deo kampanje koju na globalnom nivou sprovodi oko 1700 različitih organizacija u preko 100 država, a koja nosi naziv „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Okupljeni u zbornici Ekonomske škole učenici su poslali jasne poruke javnosti u vidu parola i transparenata:

„Ne ćuti! Prijavi! NE znači NE!“

„U poslednje vreme svedoci smo da pojedinci čine gnusna dela da se i mi pitamo kako tome stati na put. Vršnjačko nasilje, nasilje u porodici, nasilje nad ženama, dokle više? Hoćemo odgovore, želimo da promenimo nešto, a to ne možemo sami! Zato smo tu da ne ćutimo o ovoj temi, da glasno kažemo NE nasilju“

Učenici Tarik Aljković, Kristijan Antonijević i Amar Islamović izveli su skeč koji prikazuje društvene mehanizme nasilja.

Kao vid kampanje upriličeno je i predavanje psihološkinje, Alte Pepić, koja je govorila o vidovima manipulacije i mogućim načinima odbrane od nasilnika. Predavanje nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Brojna zanimljiva pitanja postavili su učenici tokom interaktivnog predavanja:

Zašto žrtve nasilja ostaju sa svojim zlostavljačima? Koje su uobičajene metode kojim nasilnik manipuliše žrtvom? Da li se žrtva u više slučajeva boji da prijavi nasilnika? Da li je nasilje nad ženama problem koji vučemo kroz istoriju ili pak novi problem?

Tribina, kojoj su prisustvovali predstavnici uprave škole, završena je sa nadom da je kod učenika razvijena svest o važnosti osude nasilja i da će, kako je rečeno, „naše sutra biti mnogo bolje od ovog danas!“

Sve aktivnosti sprovedne su pod mentorstvom rukovodioca tima, profesorca Alme Mujagić i Sabine Šaćirović.

Kampanja protiv nasilja nad ženama počela je 25. novembra kao Dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. god.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *