Obeležili smo Svetski dan gradova

Učenici učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima Ekonomsko-trgovinske škole učestvovali su u nagradnom kvizu znanja koji je održan u tržnom centru Drum Panorama, a koji je predvodila učenica Nikolina Ristović.

Poznavanje glavnih gradova nije jedna od veština koja se koristi svaki dan ali je to veoma važno za opštu informisanost pojedinaca. Glavni gradovi velikih zemalja su stvar opšte kulture, ali ima i onih manje poznatih gradova za koje znaju samo najveći poznavaoci.

Ujedinjene nacije su 31. oktobar odredile za Svetski dan gradova sa ciljem da se podstakne interesovanje međunarodna zajednice za globalnu urbanizaciju, saradnju među državama u pronalaženju mogućnosti i rešenja za izazove urbanizacije, kao i doprinos održivom urbanom razvoju širom sveta.

Kviz se zasnivao na diskusiji koji glavni gradovi su najpoznatijih država i šta je prvo na šta ih asociraju određeni pojmovi.

Prvi Svetski dan gradova obeležen je 31. oktobra 2014. Godine u Šangaju (Kina), dok se ove godine obeležava u kineskom gradu Guandžou.

Svakako da neformalno znanje doprinosi našim veštinama i napretku, pa osim što su učenici dobili nagrade za svoje tačne odgovore, dobili su još jednu nagradu, znanje.

Edukacija je nešto najbitnije u današnjici, a ovaj način edukovanja očigledno da ima najbolji efekat

Cilj kviza je bio da se osveži znanje učenika iz gegografije. I ovo je idealna prilika da se prisete koliko su gradovi fascinantni i koliko je svaki poseban.

                                                                     Nikolina Ristović