Aktivni mladi aktivna zajednica

Članovi Vršnjačkog tima za borbu protiv nasilja i članovi Učeničkog parlamenta Ekonomsko-trgovinske škole učestvovali su u radionici pod nazivom „Aktivni mladi, aktivna zajednica“, održanoj u Centru za decu i mlade „Duga“. Promocija omladinskog aktivizma i uključenost mladih u lokalnu zajednicu, osnaživanje mladih u znanjima i veštinama prepoznavanja, analize i rešavanja ekoloških, socijalnih ili ekonomskih problema u lokalnoj sredini, te ohrabrivanje za aktivnije učestovanje u društvu i podsticanje održivog razvoja sredine neki su od ciljeva ove radionice. Na ovaj način mladi su dobili odgovore, smernice i svetle primere koji im mogu pomoći da budu produktivniji i aktivniji članovi zajednice tokom odrastanja.

Učenici koji su u pratnji školskog psihologa,Alme Međedović, prisustvovali radionici su članovi Vršnjačkog tima: Džejlan Osmanović, Elhan Pljakić, Dehila Jašarević, Velid Brunčević, Mersiha Caković, i članovi Učeničkog parlamenta: Kanita Islamović, Lejla Hrnjak, Ajša Muratović, Lejla Ibrović, Adna Fehratović.

Sa njima su razgovarali radioničari: Marina Mladenović ispred EUNI, Milena Lazarević EUNI, Samed Suljić MZONP, Edis Demić CRPS, saradnik na projektima EUNI Esma Ljajić i koordinator Kancelarije za mlade, Kemal Zekić.

Mladi su kroz ovu aktivnost, stekli uvid o značaju volonterizma i aktivizma, načinima za pokretanje incijativa i javnih događaja, vodili su međusobno diskusiju o položaju mladih volontera i aktivista u gradu, promišljali o idejama za pokretanje, rešavanje problema koji se tiču njih ali i sredine u kojoj žive. Radionica je realizovana pod pokroviteljstvom Centara za razvojnu politiku i saradnju Srbije, Ministarstvo turizma i omladine, Laboratorija za kreativno delovanje.

Aktivno učestvovanje mladih ima značajne i dugotrajne učinke jer se za budućnost oblikuje osoba svesna sebe i svoje okoline, svojih potreba, mogućnosti i vrednosti, kao i potreba i mogućnosti zajednice koja je okružuje. Uključivanje mladih u lokalne inicijative za rešavanje društvenih, ekoloških ili ekonomskih problema otvara prostor u kojem će mladi ljudi moći slobodno izraziti svoje mišljenje u traganju za odgovorima na potrebe zajednice.

Alma Čolović Međedović