Književno veče

U svečanoj sali novopazarskog Kulturnog centra održano je nesvakidašnje veče poezije, koje su organizovali učenici Ekonomsko-trgovinske škole. Da je veče poezije i sevdaha privuklo pažnju velikog broja posetilaca, mahom mladih ljudi, svedoči prepuna sala. Glavna organizatora događaja je mlada pesnikinja Kanita Islamović.

Veče poezije su otvorile Kanita Plojović i Adna Fehratović uz pesmu „Ah što ćemo ljubav kriti“.

Isidora Sekulić je rekla: „Poput perja rajske ptice, pesma je ono što nas štiti od mraza i običnosti. Pevamo da ne bismo bili sami, a nismo sami, samo, kad pevamo.“ Poezija ljude spaja, a to nam je večeras i pokazala.

Kanita Islamović, učenica Ekonomsko-trgovinske škole i organizatorka ove večeri. Bavi se humanitarnim radom i članica je brojnih humanitarnih organizacija u Novom Pazaru. Do sada je održala veliki broj tribina.

Ilhan Suvodolac, dobitnik brojnih nagrada, ponovni je pokretač muškog hora, i od 2023. godine glavni urednik studenskog časopisa Talib. Osnivač je i pokretač studentske emisije Mudrosti u vremenu. Učesnik je brojnih projekata, debata, takmičenja. Održao je veliki broj predavanja širom regiona.Vodio je veliki broj programa koji su se u našem gradu organizovali. Poeziju voli da piše i kazuje. Svoja dela je objavio u brojnim časopisima.

Hazir Župljanin piše poeziju i prozu objavljujući je u domaćim časopisima i portalima. Zastupljen je u regionalnim zbornicama za književnost. Dobitnik je internacionalne nagrade “Njegos-Nikšić”, za najbolju zbirku poezije. Objavio je dve zbirke poezije. Dečija zbirka “ Ceo svet je moj”, objavljena u Požarevcu. A druga zbirka “Kafa ispod šešira” objavljena je u Nikšiću, uz istoimenu nagradu, tokom XXIV Nikšićkh nagrada. Uređuje blog za književnost Libela. Tri godine je aktivni član radionice pisanja. Studira u Novom Pazaru.

Samed Suljić učenik Novopazarske Gimnazije. Još u ranom periodu pokazao je interesovanje u pisanju i sticanju znanja iz raznih oblasti nauke. Pored svih izazova, nije dozvolio da mu prvo mesto zauzme bilo šta osim humanosti. Predsednik je udruženja „Mladi za održivi Novi Pazar“ član je i koordinator drugih raznih humanitarnih i edukativnih organizacija Republike Srbije. Autor je zbirke pesama, kratkih priča i mudrih izreka „Riječi maštaju“. U svojim delima govori o moralnim stvarima, željama i mogućnostima, emocijama, svojoj porodici i prijateljima, ali i o svemu onome što čini čoveka prolaznim.

Bekim Raževiščanin je u pratnji Mehmed Ali Abdagić izveo numeru „Tišina“.

Nikolina Ristović, maturantkinja Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru. Voli da piše poeziju i eseje. Dobitnica je brojnih nagrada za književnost. Pohađa školu kreativnog pisanja. Bavi se humanitarnim radom i usavršava svoje veštine na brojnim tribinama posvećenim za razvoj ženskog glasa.

Potom je Maida Međedović u pratnji Mine Mehmedović izvela numeru „Imagine“.

“Ja sam neko ko piše poeziju od svoje sedme godine. Veliki sam zaljubljenik i poezije i proze i smatram da bi ovakve večeri trebalo češće organizovati u našem gradu. Moj cilj je promocija mladih talentovanih pesnika, koji nažalost, nemaju često priliku da se predstave široj publici. Namera nam je da pokažemo ljudima da nekom rimovanom rečju možemo izraziti svoja osećanja i da to još uvek nije izumrlo”, kazala je organizatorka večeri Kanita Islamović.

Cilj je bio da se talentovani srednjoškolci i studenti, insertima iz svog stvaralaštva, predstave ljubiteljima pisane reči. Takođe, na ovaj način mladi su pokazali da su shvatili davno otkrivenu spoznaju da se osećanja najbolje iskazuju kroz poeziju.

Afirmaciju mladih autora podržali su profesori i uprava Ekonomsko-trgovinske škole, koji su, kako kažu ponosni na svoje đake koji pokreću ovakve inicijative.

Datum:                                                                                Koordinator učeničkog parlamenta:

22.02.2024.god.                                                                                                Sabina Šaćirović